Tvorba puta medzi bábätkom a rodičmi

Tvorba puta medzi bábätkom a rodičmi

O tom, ako vznikajú putá (väzby) medzi rodičmi a deťmi, sa v posledných rokoch hovorí veľmi veľa. Pri tejto téme sa musíme zamyslieť na tým, aké putá sme mali, máme a aké si budujeme. Puto medzi dieťatkom a rodičmi sa vytvára už od počatia. Neskôr sa väzbové správanie vyvíja najmä v prvom roku života, ale nielen vtedy. Buduje sa a prejavuje aj v druhom a treťom roku života dieťaťa. Po treťom roku nastáva veľká zmena – deti sa dokážu cítiť bezpečne aj s inými vzťahovými osobami, napr. s učiteľkami v MŠ.

Ako vytvoriť bezpečné puto?
Bezpečné puto vytvárame bezpečným zázemím, ochranou a vnímaním potrieb dieťatka tak, aby sa mohlo slobodne a bezpečne prejavovať, a zároveň skúmať a spoznávať svoje okolie. Tvorba bezpečného puta spočíva najmä v primerane citlivej reakcii na nepohodu dieťaťa (napr. jeho utíšením, keď plače).

Jednotnosť reakcií rodičov je kľúčová. Na ich základe si dieťa neskôr vytvára vlastné stratégie zvládania náročných situácií v budúcnosti. Bezpečné puto medzi rodičom a dieťaťom slúži ako ochranný faktor, pričom stimuluje zdravý socio-emocionálny vývin, ako aj optimálny rozvoj osobnosti a kognitívny vývin.

Predčasný pôrod neohrozí puto medzi dieťaťom a rodičmi

V prípade, ak sa dieťatko narodí skôr, dôležitosť blízkosti rodiča rapídne stúpa. Nemusíme však zúfať. Výsledky výskumov priniesli poznanie, že dočasná ranná separácia nemá negatívny vplyv na tvorbu puta.

Aj vtedy, ak je dieťatko v inkubátore, môžeme tvorbu puta posilňovať: prihováraním sa, dotýkaním sa rúčky dieťatka, dojčením a nadväzovaním očného kontaktu.